Kvigkalvsuppfödning för att nå en framgångsrik mjölkproduktion - Larsson, Frida (2016)
Kalven glöms ofta bort i dagens produktion då mjölkkorna står i fokus, vilket inte är konstigt då det är mjölken som resulterar i pengar. Att se ett sammanhang från kalv till ko är en viktig aspekt när det kommer till kviguppfödning. Ibland kan det vara svårt som lantbrukare att värdera den tid i början av kvigans liv, då hon egentligen skulle behöva den som mest. Tiden som läggs ner i början av kvigkalvens livsperiod kommer gynna den senare kommande mjölkkon och där med även lantbrukarens ekonomi. För att hålla sina kvigkalvar friska måste kunskap och även möjlighet till utövande av den finnas möjlig. Uppfödning av kvigor innebär en riskfylld period då det tar minst två år innan kvigan succesivt börjar betala tillbaka sig själv i form av mjölkproduktion. Fram till dess kostar hon enbart pengar då hon kräver foder, inhysning, personalkostnader och eventuella veterinärkostnader. Foder av hög kvalitet är ett måste för att kalven ska vilja äta för att sedan växa och utveckla de organ som är nödvändiga för att kunna idissla och producera mjölk. Då kostnaderna lätt drar iväg är det viktigt att planera inkalvningsåldern redan från kalvens födsel. Det för att i god tid kunna göra kalkyler och för att få ett bra djurflöde i besättningen. När inkalvningsåldern planläggs bör man även planera för kommande rekryteringsdjur. Vilka kvigor vill man avla vidare på samt vilka kvigor bör sorteras ut ur besättningen då man vill undvika att föra dessa gener vidare till kommande generationer av kofamiljer. Genomisk avelsvärdering och selektion är ett bra alternativ trots att priset för DNA-testet kan upplevas dyrt. Ser man till vad resultatet kan visa kan det vara värt att testa då man i tidigt stadium kan bestämma om man vill behålla kvigan för vidare avel eller om hon bör selekteras ut ur besättningen. Till de bästa kvigorna är könssorterad sperma ett alternativ, det för att säkra rekryteringen i form av nya kvigkalvar i framtiden. Det är oundvikligt att kalven är en viktig byggsten i produktionen och nödvändig att lägga tid på. Tid som sedan kommer gynna lantbrukaren i form av friska, hållbara kvigor och kor samt en ekonomisk vinning.