Analys av underrättelser från Livsmedelsverkets officiella veterinärer till Länsstyrelsen i Jönköpings län - Nilsson, Ylva (2016)
På slakterierna i Sverige arbetar officiella veterinärer som är anställda av Livsmedelsverket för att kontrollera smittskydd, livsmedelssäkerhet och djurskydd. 2014 publicerade Jordbruksverket utkastet till en ny vägledning med syfte att underlätta veterinärernas bedömning av vad som är en djurskyddsbrist. Den nya vägledningen skapades för att underlätta för veterinärerna i bedömningen om exakt vilka djurskyddsbrister som de ska underrätta länsstyrelsens djurskyddshandläggare om samt hur dessa underrättelser ska utformas. Syftet med denna studie var att analysera Livsmedelsverkets officiella veterinärers slakteriunderrättelser till Länsstyrelsen i Jönköping. Analysen användes sedan för att studera hur underrättelserna kan leda till en ökad medvetenhet om potentiella risker inom djurhållning och djurtransport samt hur dessa risker kan avvärjas. Studien behandlade totalt 182 underrättelser, inkomna från 2009-03-03 till 2015-12-29. Underrättelserna katalogiserades i Microsoft Excel för att möjliggöra dataanalyser och upprättande av figurer. Resultatet visade att en stor förändring har skett i antalet inkomna underrättelser sedan utkastet till den nya vägledningen kom. Totalt inkom 36 underrättelser sammanlagt under perioden 2009 till 2013. Efter att utkastet till vägledningen utkom 2014 har det inkommit 73 underrättelser under 2014 och lika många under 2015. I studien framkom att de vanligaste bristerna som underrättelserna berör är djur som har skadats under transporten eller hos djurägaren (45 %), högdräktiga kor som transporterats (16 %), djur som har dött under transporten (15 %) och avmagrade djur (11 %). Övriga brister berör olika former av misskötsel, djur som dött vid en trafikolycka, transportörer som använt elpåfösare och djur som skadats på slakteriet. Utkastet till vägledningen har lett till en stor ökning i antalet underrättelser som skickats till länsstyrelsen, vilket öppnar för en breda insyn i svensk djurhållning och transportörsverksamhet. Avslutningsvis har en rad rekommendationer ställts upp, baserade på de risker som framkommit i analysen av underrättelserna. Dessa rekommendationer fokuserar på att säkerställa djurens välfärd, vilket är möjligt genom att upprätta tydliga rutiner för djurskötseln på gården, att inte transportera riskdjur samt genom att noggrant kontrollera djuren på slakteriet.