Förutsättningar för att etablera och driva jaktföretag på landsbygden - Ydrén, Aksel (2016)
Denna uppsats syftar till att undersöka förutsättningarna att bedriva jaktföretagande på landsbygden i Stockholms län. Jaktföretagande kan ses mot bakgrund av landsbygdens förändringar, där minskande lönsamhet i de för landsbygdens traditionella basnäringarna jord- och skogsbruket bidragit till att lantbrukare och företagare på landsbygden sett sig om efter nya inkomstmöjligheter. En tydlig aspekt av undersökningen är betydelsen av närheten till Stockholm som skapar en stor marknad för turismbaserade verksamheter inriktade på olika former av upplevelser. Materialet till uppsatsen har inhämtats genom fyra intervjuer med företagare verksamma inom skilda områden av jaktbranschen. Studien visar att kontrasten mellan det urbana stadslivet och landsbygden en viktig del i skapandet av produkter och upplevelser. Med de beskrivna främjande och hindrande förutsättningarna för jaktföretagarna i Stockholmsområdet hoppas jag att uppsatsen ska kunna bidra till en ökad förståelse av de bakomliggande strukturerna och den starka symbios som finns mellan stad och landsbygd för i synnerhet de landsbygdsföretag som baserar sin verksamhet på upplevelser och besöksnäring.