Man ska odla för sina grannar - Björkqvist, Emma (2016)
Runtom i Sverige finns det idag relativt goda möjligheter att ta del av lokalt producerade livsmedelsprodukter genom till exempel gårdsbutiker, Bondens Egen Marknad och genom så kallade andelsjordbruk. Dessa initiativ bidrar till att konsumenter har större möjlighet att få insikt om hur livsmedelsproduktionen går till. Den här studien studerar förekomsten av andelsjordbruk i Sverige. Främst undersöks de motiv, drivkrafter och mål som ligger bakom de olika besluten att starta andelsjordbruk. Materialet som ligger till grund för uppsatsen har samlats in genom intervjuer med fyra andelsjordbrukare i Sverige. Andelsjordbruk är det svenska begreppet för Community Supported Agriculture (CSA) och är ett sätt att ta del av lokalt producerade livsmedel där konsumenten blir medlem och betalar en andel av årets skörd hos en lokal producent och där både risker och överskott delas. Förskottsbetalning utgör ett viktigt fundament inom andelsjordbruk då det ger producenten bättre förutsättningar för att planera inför säsongen. Studien visar att andelsjordbrukarna delar flera gemensamma motiv, mål och värderingar med sina respektive verksamheter. Resultaten från intervjuerna har legat till grund för analysen där jag studerat andelsjordbruk som en del av en social rörelse och jag har använt mig av Alberto Melucci’s definition av sociala rörelser. Slutsatsen är att de fyra andelsjordbrukare som jag har intervjuat verkar ingå som en del av en ny social rörelse, tillsammans med andra som på olika sätt vill bidra till självförsörjning och närproducerade livsmedel i dagens samhälle.