Arbete eller kall? - Schmidt, Matilda (2016)
Denna uppsats bygger på en kvalitativ undersökning av yrkesrollen som landsbygdsutvecklare utformas inom olika organisationer. Syftet var i första hand att ta reda på hur respektive landsbygdsutvecklare utövade sina tjänster, vilka skillnader och likheter som fanns i yrkesrollen. Jag intervjuade tre personer i tre olika organisationer: Hushållningssällskapet, Falu kommun och Leader Sörmlandskusten. Att studera informanterna på nära håll gav mig kunskap om hur informanternas arbetade som ’broker’ eller mellanhand och hur de utvecklade sitt nätverk och sina kundrelationer, det så kallade sociala kapitalet. Genom landsbygdsutvecklarnas arbete inom respektive organisationer, uppstod skillnader i utövandet. Men gemensam nämnare var behovet av ett starkt socialt kapital, för att kunna agera som ’broker’ eller mellanhand. Oavsett hur landsbygdsutvecklaren utövar sin yrkesroll och i vilken typ av organisation, finns en stark vilja att utveckla landsbygden. Intervjuerna och observationerna visade också att två av de tre informanterna inte hade en tydlig gräns mellan arbete och privatliv, medan den tredje informanten visade på starkt engagemang men kunde dra en linje mellan arbete och fritid.