Berga station; centrum i vårt lilla samhälle : en studie av stationens betydelse i Berga samhälle över tid - Lövmo Svensson, Amanda (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Den här studien tar upp betydelsen av stationen i landsbygdssamhället Berga i Högsby kommun, Småland. Jag har fokuserat på vad stationen har betytt för invånarna historiskt samt vad den betyder idag. Jag har även undersökt hur stationen påverkar landsbygdsutvecklingen i Berga. Syftet med studien är att ta reda på hur stationens betydelse har förändrats över tid. Från det att järnvägen byggdes 1897 till det att Kustpilen invigdes 1996 räknas till ”dåtid” och från 1996 fram tills idag räknas som ”nutid”. Det empiriska materialet har samlats in genom observationer av stationsområdet, intervjuer med fyra slumpvis utvalda personer samt två nyckelinformanter och läsning av relevant litteratur. Utifrån olika teorier kring exempelvis platsspecifik landsbygdsutveckling, de unika egenskaperna hos den lokala historian samt tidigare forskning kring stationens och järnvägens roll för utveckling av landsbygden har jag diskuterat betydelsen av Berga station. Studien visar att tillbaka i tiden så var stationen i Berga en mötesplats för invånarna. Järnvägen gav också en känsla av kontakt med omvärlden och underlättade för folket att resa runt i landet. Idag har stationen fortfarande stor betydelse och stationen har blivit Bergas varumärke utåt. Att Berga är ett stationssamhälle med goda pendlingsmöjligheter används för att locka nya invånare till orten. Samhällsföreningen som driver Berga bio använder sig av stationen och järnvägen för att bredda sin publik och på sätt också bredda det kulturella utbudet i Berga. Samhällsföreningen har också blivit en social rörelse som arbetar för Bergas fortsatta utveckling.