Från rum till rum : gestaltning av ett stadsstråk i Sundbyberg - Gronow, Anna (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Den stora bostadsbristen, tillsammans med en ökad urbanisering i Sverige har lett till att förtätning av städer blir allt vanligare. I Stockholm förtätas innerstaden på bland annat gammal industrimark, men stadsbyggnadskontoret har kommit fram till att även den glesa förorten måste förtätas. Detta gäller särskilt de inre förortsbandet där Sundbyberg och Solna ingår. Ett sätt att få mer yta för bostäder och samtidigt få bort barriärer i staden är att däcka över stora vägar eller järnvägsspår. I Stockholm planeras och diskuteras flera sådana överdäckningar där Sundbybergs kommun är en av dem. Vid tiden för detta examensarbete arbetade Sundbybergs kommun med en översiktlig plan för överdäckningen och förtätning i staden. Syftet med mitt arbete var att med inspiration av Jan Gehls teorier om attraktiva och välfungerande stadsmiljöer föreslå ett gestaltningsförslag för en del av den plats som frigörs vid en överdäckning av järnvägen i Centrala Sundbyberg. Målet med förslaget är att skapa attraktiva, välfungerande och inbjudande platser för fotgängare och cyklister i stadsdelen. Arbetet inleddes med en förstudie där jag började med att samla på mig information om kommunens visioner och invånarnas önskemål. Kommunen arbetar mot de tre aspekterna av hållbarhet: ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, något som jag tog med mig i programarbetet för platsen. Platsen inventerades och befintligt klimat, material och växtlighet dokumenterades. Arkitekten och före detta professor vid Köpenhamns universitet Jan Gehl har utarbetat tolv kvalitetskriterier för ett attraktivt och välfungerande stadsrum. Dessa kriterier är indelade under de tre rubrikerna skydd, komfort och njutning. Gehl menar att kriterierna under rubriken skydd är viktigast att tillgodose. Om inte dessa kriterier uppfylls kan platsen aldrig bli ett attraktivt och välfungerande stadsrum. Vidare menar han att nästa steg är att uppfylla kriterierna för komfort. När alla kriterier för skydd och komfort uppfyllts kan man se över kriterierna för njutning. Platsen för gestaltningen analyserades sedan med inspiration av dessa kvalitetskriterier. Förstudien ledde till ett program för platsen som vidare ledde till en övergripande idé för gestaltningen. Förslaget blev en grön esplanad som börjar med ett torg i öst och slutar med en aktivitetspark i väst med ny bebyggelse och nya vägar i söder. Inspiration till gestaltningen hämtade jag även från referensprojektet Sønder boulevard. Resultatet av arbetet är ett program för gestaltningen samt ett gestaltningsförslag. Resultatet presenteras i fyra stycken A1-planscher. Förstudien och reflektioner kring resultat och arbetsprocess presenteras i ett dokument i A3-format.