Stressrestoration i urbana miljöer : en platsanalys av Uppsala entré och Frodeparken - Thomasdotter, Fredrika; Karimzadeh, Nima (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Grönska och natur har många positiva effekter på individers hälsa. Då vissa städer växer och förtätas minskar grönytorna i staden och utrymme för rekreation och återhämtning i natur minskar. Detta i takt med att stress och utmattningssyndrom bland allmänheten ökar markant. Dessa kan med hjälp av natur, grönska och trädgårdar lindras och hjälpa individer att återhämta sig. Den här uppsatsens syfte är därför att undersöka mer specifikt vilka element och faktorer i miljön som påverkar restoration från stress och därmed skapa ett underlag för landskapsarkitekter att använda i planering och gestaltning av hälsosamma städer. En litteraturstudie inom miljöpsykologi gjordes där fysiska element, faktorer och karaktärer som visats verka lugnande respektive stressande studerades och formulerades i sex analyspunkter. Det resulterade i ett antal element och karaktärer som visats fungera lugnande för individer och som människan generellt har preferenser för. Dessa formulerades av oss i två huvudgrupper; “Generella element” och “Variabla karaktärer”. Utifrån sammanställningen av dessa gjordes en platsanalys för att undersöka hur en grönyta i en stad kan verka stressrestorativt. Studien gjordes på det nybyggda bostadsområdet Uppsala entré samt intilliggande Frodeparken för att tydliggöra sambandet mellan grönska på bostadsgårdar och parker. Sammanfattningsvis resulterade platsanalysen i slutsatsen att Frodeparken är beroende av de upphöjda bostadsgårdarna i Uppsala entré då de bland annat skapar ett buller- och synskydd från trafiken samt övriga stressorer och därmed möjliggör restoration.