Väsmans strandband : gestaltningsförslag för en hållbar och tillgänglig aktivitetspark i Ludvika - Holmqvist, Kajsa (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Detta examensarbete handlar om att skapa en plats där människor vill vistas och får möjlighet att röra på kroppen. På uppdrag av Ludvika kommun presenteras ett övergripande gestaltningsförslag för en aktivitetspark vid utvecklingsområdet Väsmanstrand i Ludvika. Fokus ska, förutom lek & aktivitet, ligga på tillgänglighet och hållbarhet. En aktivitetspark är en allmän park med ett stort urval av aktiviteter som riktar sig till hela spannet av åldersgrupper. Ludvika är liten stad i södra Dalarna. Det bor ca 14000 människor i tätorten och för många av dem är Väsmanstrand en betydelsefull plats. Trots det har Väsmanstrand under lång tid varit en bortglömd del av Ludvika, då den avskärmats från centrum genom att tågstationen och spårområdet utgjort en barriär emellan dem. Nu har dock denna barriär övervunnits då en ny bro byggts över spårområdet. Detta skapar möjligheter för att utveckla Väsmanstrand. Ludvika kommun har gjort en genomarbetad medborgardialog och fått god respons och många förslag på vad medborgarna vill att platsen ska användas till. Dessa önskemål har jag utgått ifrån i mitt arbete. Idag är platsen för aktivitetsparken till största delen ett genomfartsstråk och en asfalterad parkering. Men där finns stor potential i form av närheten till sjön Väsman och de många uppvuxna björkarna som ger platsen karaktär. Syftet med arbetet är att ta fram ett gestaltningsförslag på visionsnivå för en del av området Väsmanstrand i Ludvika. Gestaltningen ska erbjuda ett större utbud av aktiviteter och ge platsen en egen identitet samtidigt som den fokuserar på de tre aspekterna lek & aktivitet, tillgänglighet och hållbarhet. Arbetet omfattar utöver gestaltningsförslag, inventering, analys, program och koncept, samt en teoridel som fokuserar på lek & aktivitet, tillgänglighet och hållbarhet. Fördjupningen inom fokusområdena har resulterat i ett antal sammanfattande punkter som varit ett stöd i gestaltningen. Det största problemet som identifierats är att det inte finns något att göra på platsen och att den saknar en egen identitet, platskänsla. Därför har arbetet med koncept och förslag riktats främst mot att lösa dessa problem. I programskedet delades parken in i tre olika ytor som överlappar varandra, lekytor, sportytor och rekreationsytor. Där de olika typerna överlappar varandra uppstår mötesplatser. Gestaltningsprocessen har resulterat i konceptet Väsmanband. Ett band i turkos metall som sträcker sig genom hela aktivitetsparken och knyter samman alla dess aktiviteter till en helhet. Bandet bidrar också till att ge platsen något speciellt som inte finns någon annanstans och därför också en egen identitet.