Tecken på omsorg : en upplevelse av strandängarna i Mariebergsskogen - Fackel, Lina (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Naturen och människan ingår i samma kretslopp, därför är vi människor beroende av naturen. Det här arbetet handlar om vikten av att visa naturens värde. Eftersom alla inte besitter kunskap att bedöma vad som är värdefull natur, behövs en översättning av språket från natur till människa så att värdet tydligt framgår för att undvika att värdefulla miljöer går förlorade. En sådan översättning kan bestå av tecken på omsorg. Tecken på omsorg visar på att människor bryr sig om en plats och kan exempelvis vara klippt gräs eller tydliga mönster. Sådana tecken kan underlätta förståelsen för platsen. I det här arbetet sammanställs exemplifierade tecken på omsorg, både utifrån professor Joan Iverson Nassauers teorier och från min egen studie av strandängarna i Mariebergsskogen, Karlstad. Syftet med det här arbetet har varit att identifiera och sammanställa tecken på omsorg utifrån Nassauers teorier på omsorg, för att värdera hur väl en plats signalerar tecken på omsorg. Strandängarna har granskats med avseende på tecken på omsorg, vilket har resulterat i en lista med de tecken som jag har upplevt och slutligen en värdering av hur väl dessa tecken signalerats. Vissa tecken som Nassauer exemplifierat återfanns på strandängarna, men vissa gjorde det inte. Strandängarna visade också andra tecken på omsorg än de Nassauer tagit upp. Vissa tecken upplevdes starkare än andra och vissa tecken var svåra att upptäcka. Stora delar av arbetet har genomförts introspektivt, vilket innebär att jag granskat mina egna upplevelser och orsaken till dem för att förstå hur jag upplever strandängarna och tecken på omsorg.