Det föränderliga landskapet Ekenäs : en undersökning av historisk markförändring - Mevius, Sofia (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Denna kandidatuppsats syftar till att undersöka historiska landskapsför-ändringar. Studien är en fallstudie där markförändring har undersökts i landskapet runt Ekenäs slott i Linköpings kommun från slutet av 1600-talet och fram till idag. Det som har undersökts är hur jordbruksland-skapet har förändrats över tid och vilka orsaker som ligger bakom dessa förändringar. Det empiriska materialet består av historiska kartor, hus-förhörslängder och församlingsböcker såväl som litteratur och inter-vjuer. Materialet har analyserats med hjälp av Torsten Hägerstrands te-orier om landskapsprocesser och Johan Bergs resonemang om samban-det mellan sociala förhållanden och det fysiska landskapet. Med utgångspunkt i detta har Ekenäs odlingslandskap och dess förändringar analyserats och diskuterats. De förändringar som kan ses i Ekenäs kulturlandskap korrelerar till stor del med förändringar och ske-enden i Sverige i övrigt. Orsaker till dessa förändringar kan hittas på samhällsnivå, men även enskilda människors handlanden och beslut på lokal nivå är en viktig aspekt för att kunna förklara landskapsföränd-ringar.