Att nyanlända till landsbygden : en studie om immigranters erfarenheter av etableringsprocessen i svenska landsbygder - Engström, Eva (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
De senaste åren har många flyktingar kommit till Sverige och en del av dem som får uppe-hållstillstånd, i den här uppsatsen benämnda nyanlända, placeras ut i mindre orter på lands-bygden. Syftet med studien är att undersöka hur det är att komma som nyanländ till en lands-bygdsort i Sverige och vilka möjligheter och svårigheter man möter där den första tiden. Det är en kvalitativ studie som bygger på fenomenologiska intervjuer med nyanlända, deras fadd-rar och integrationssamordnaren i Mörbylånga kommun på Öland. De nyanlända har av olika anledningar begränsade möjligheter att påverka vart i Sverige de blir bosatta vilket upplevs som problematiskt. De upplever också fysisk, social och språklig isolering som blir extra stor i landsbygdens specifika kontext. Stor medial uppmärksamhet på flyktingsituationen gör att flyktingskapet blir ett stigma som påverkar relationen mellan nyanlända och andra, vilket syns särskilt tydligt i fadderrelationen. Tillsammans kan de ovanstående faktorerna bidra till en känsla av liminality, mellanrum i tillvaron, där de nyanlända ännu inte är framme utan på olika sätt fortsätter att vara flyktingar och vara på väg.