Hur ökas välfärden hos föl under deras första levnadsår? - Prabert, Josefine (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2016)
Fölets första levnadsår har stor påverkan på dess framtida liv. Det är då man avvänjer fölet och sätter grunden för hantering, inlärningsförmåga och temperament. Därför är det viktigt att detta sker på rätt sätt så att fölen utvecklas till lätthanterliga, trygga unghästar. Syftet med denna litteraturstudie är att ta reda på vilka faktorer som påverkar fölets hanterlighet och vilka av dessa som vi människor kan påverka. Hur kan vi öka välbefinnandet och inlärningsförmågan hos fölen? Hur stor betydelse har hantering av föl innan de avvänjs? När är den bästa tiden att börja hantera föl och att avvänja dem? Hur kan man minska stress och aggressivitet hos fölen och göra deras avvänjning så skonsam som möjligt för att förhoppningsvis få fram stabila, lätthanterliga hästar?