Övervikt hos hund : kommunikation av ett ökande djurvälfärdsproblem - Mason, Caroline (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2016)
I likhet med situationen i den humana populationen är övervikt hos hund ett ökande problem. I västvärlden visar forskning att så mycket som 20-50 % av hundarna är feta eller överviktiga. Något som har allvarliga konsekvenser för djurets hälsa, försämrar livskvalitet och förkortar dess liv. Forskning har visat att det är svårt för vissa djurägare att komma till insikt om sitt djurs fetma eller övervikt samt att det är svårt för veterinären att förmedla de negativa konsekvenserna det får för hälsan. De flesta matar ju sitt djur med godbitar för att vara snälla. Många veterinärer upplever att det kan vara svårt att ta upp ämnet både av tidsskäl och på grund av att det är ett känsligt ämne, särskilt om övervikten inte bara gäller hunden. Det är viktigt att veterinärer kommunicerar med ökad tydlighet, talar om övervikt som just ett djurskyddsproblem och är med och påverkar övriga delar av samhällsdebatten. Mycket spännande forskning sker kring orsaker och verkan när det gäller fetma. Det är också viktigt att nå fram till djurägare och få till ett bra och positivt samarbete för att få till stånd en förändring i statistiken. Eventuellt kan veterinärer även bidra till en förbättring i den humana fetmaepidemin om vi antar ett one health perspektiv. Bra information om övervikt, konsekvenser och behandlingar finns på hemsidor, i broschyrer, hos foderföretag, försäkringsbolag, SKK och framförallt på veterinärmottagningar men insikt och compliance är nödvändigt! När man behandlar fetma hos människor använder man bland annat Motivational interviews för att hjälpa människor att komma till insikt och kanske kan det vara användbart för veterinärer med ytterligare utbildning i alternativ kommunikation. Slutligen behövs det utredas ytterligare hur situationen ser ut i Sverige vad gäller fetma hos hund och huruvida trenden stadigt pekar uppåt. Det skulle också vara av intresse att närmare studera hur kommunikationen ser ut veterinärer och djurägare emellan i det delikata ämnet övervikt.