Framtidens kompetensförsörjning till jordbruksföretag : tillgång och efterfrågan på framtida ledare mot svenska jordbruksföretag - Gyllenstierna, Louise (SLU/Dept. of Forest Products, 2016)
Det svenska jordbruket har under de senaste decennierna genomgått förändringar mot allt större enheter som producerar i allt större skala. Detta har möjliggjorts genom en ökad effektivisering och mekanisering inom jordbruket vilket inneburit att många lantbruksföretaget måste betrakta sin verksamhet mer som en affärsverksamhet istället för ett renodlat produktionsföretag som det gjorts tidigare. Detta kommer innebära att det kommer krävas helt andra ledare i framtiden mot idag. Många gårdsägare väljer idag att inte vara aktiva inom den dagliga driften av lantbruksföretaget utan anställer istället en förvaltare eller inspektor som driver det operativa arbetet och även agerar som företagsledare.