Biobaserad marktäckning i svenskt jordbruk och trädgårdsnäring : en behovsanalys - Paulsson, Anton (SLU/Dept. of Forest Products, 2016)
Det används idag markdukar av plast baserad på fossila material inom så väl den svenska som den globala jordbrukssektorn. Dessa dukar läggs ut på marken och har till syfte att förhindra uppkomsten av ogräs. Markdukarna kräver upptagning och måste därefter skickas till återvinning eller deponi. Det är samtidigt vanligt förekommande att det blir kvar plastrester i marken trots upptagningen vilket ur miljösynpunkt inte är önskvärt. Det finns idag nedbrytbara alternativ som utesluter denna problematik. Dessa ligger dock högt i kostnad och används i liten utsträckning gentemot de fossilbaserade varianterna.