The dietary cation-anion difference and its impact on the milk production in dairy cows - Eklund, Maria (2016)
Katjon-anjonbalasen i fodret (DCAD) uttrycker skillnaden mellan viktiga makromineraler med hänsyn till deras laddningar i jonform. Uträkningen kan skrivas DCAD:S = Na++K+-Cl--S2- eller DCAD:Cl = Na++K+-Cl-. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka om det finns en optimal DCAD-nivå för lakterande kor och hur detta DCAD-värde skulle påverka foderstaten hos kor under laktation. Torrsubstansintaget (DMI) och mjölkavkastningen påverkas positivt av ett höjt DCAD. En stagnation/topp för DMI respektive mjölkavkastning ses inom intervallet 300-600 mEq/kg torrsubstans (ts), där DMI når stagnation/topp vid ett något högre DCAD än mjölkavkastningen. DMI antas öka som en effekt av en förbättrad metabolisk balans och våmmiljö, samt en potentiellt ökad smaklighet på fodret. Det råder tvetydighet om proteinmängden i mjölken ökar eller förblir opåverkad av ett höjt DCAD. Däremot antas proteinprocenten påverkas av spädningseffekter från mjölkavkastningen. Mjölkfettmängden per dag ökar med ett höjt DCAD. Ökningen i både mjölkavkastning och fettmängd anses bland annat bero på ett ökat DMI. Ett höjt DCAD antas också ha en indirekt och positiv påverkan på foderomvandlingsförmågan hos kor. En grundfoderstat kan antas ha ett DCAD mellan cirka 250 till 350 mEq/kg ts. Om man jämför detta intervall med olika DCAD-nivåers påverkan på mjölkavkastning och DMI, kan man dra slutsatsen att mjölkkor som utfodras enligt aktuella utfodringsrekommendationer inte behöver korrigera DCAD-nivån i foderstaten för att optimera mjölkproduktionen.