Strömedel till mjölkkor - Ratcovich, Elin (2016)
Strömedel används för att skapa en liggyta med god hygien och bra komfort för mjölkkor. Hygienen är betydelsefull för kostsamma sjukdomar som mastit och komforten påverkar hur länge korna väljer att ligga ned. Reducerad liggtid kan leda till stress, hältor och till viss del minskat foderintag. Ett lämpligt strömedel för mjölkkor bör vara mjukt, rent, torrt och strös i rikliga mängder. Det oorganiska strömedlet sand är positivt då det generellt har ett lägre bakterieinnehåll än organiska strömedel men verkar dock kräva en viss invänjningsperiod innan korna accepterar det som liggunderlag. Bättre accepteras strömedel som spån och halm. Strömedel som kan tänkas bli mer aktuella i framtiden är bland annat fiberströ, compost bedded pack, hästgödsel och komposterat hushållsavfall. Alla material har sina för- och nackdelar och vilket strömaterial som är bäst för den enskilde lantbrukaren beror på flera faktorer, bland annat utformning av stall, utgödslingssystem och strömetod.