Rätt gallringskvalitet med automatisk gallringsuppföljning - Burström, Olof (2016)
För att kunna kvalitetssäkra och garantera en bra utförd gallring är maskinförarnas egenuppföljning av stor vikt. Idag utförs den manuella uppföljningen ute i fält, vilket är tidsödande och sänker produktiviteten i avverkningsarbetet. För att kunna automatisera stora delar av denna uppföljning har Skogforsk tagit fram en programvara, hprGallring, där skördarföraren kan följa uppgifter om det kvarvarande beståndet direkt i maskinens dator. Huvudsyftet med denna studie var att undersöka om hprGallring leder till att förarna följer Norra Skogsägarnas gallringmallar bättre och därmed får en bättre kvalitet på gallringarna. En manuell referensmätning av 12 bestånd gjordes för att jämföra grundyteuttaget och andra beståndsvariabler med resultatet beräknat från hprGallring i skördaren. Resultaten från dessa bestånd jämfördes även med nio bestånd som manuellt följdes upp av praktikanter på Norra Skogsägarna under sommaren 2015, där maskinerna inte hade tillgång till hprGallring. Omfattningen av för hårt gallrade bestånd undersöktes därefter genom att analysera grundyteuttaget i Norra Skogsägarnas gallringsmallar för respektive bestånds ståndortsindex. En intervju genomfördes även med maskinförarna för att ta reda på vilka möjligheter och svårigheter som finns med automatisk gallringsuppföljning. Maskinförarna var överlag positivt inställda till programmet eftersom de menade att programmet medförde tidsbesparingar, mycket tack vare att de flesta beståndsvariablerna för det kvarvarande beståndet gick att följa direkt i maskinen. Resultatet visade att 25 % av de 12 gallrade bestånden med hprGallring var gallrade för hårt enligt gallringsmallen medan drygt hälften (56 %) av de 9 bestånd Norra Skogsägarna gjorde en manuell gallringsuppföljning på hade en grundyta som låg under den nedre begränsningslinjen. Slutsatserna som dras från denna studie är att med det nya programmet följer förarna Norra Skogsägarnas gallringsmallar bättre. Vidare tror jag att detta kommer att ersätta den manuella gallringsuppföljningen i stor utsträckning och att markägarnas skogsbruksplaner i framtiden kommer att kunna uppdateras automatiskt direkt efter utförd gallring.