Öppna dagvattensystem - Ivarsson, Andreas; Brobeck, Jacob (2016)
Nybyggnationen i Helsingborg Ångfärjetomten är under planering. En ny central mötesplats vid kajområdet i centrala Helsingborg ska göra staden mer attraktiv och främja både näringsliv och turism. Föreliggande studie presenterar förslag för hur Helsingborg stad kan använda sig av öppna dagvattensystem för att ta hand om dagvattnet på platsen. Med en fördjupad kunskap kring öppna dagvattensystem har författarna efter en litterär studie applicera deras kunskaper i praktiken. För platsen utvalda dagvattensystem försöker de kombinera olika systemen på ett sätt så att vattnet i så stor utsträckning som möjligt har chans att påverkas av öppna dagvattensystems positiva egenskaper. När idéplanen och projektering står klar får författarna chans att ta ett steg tillbaka och titta opartiskt på deras förslag om öppna dagvattensystem. Detta ger dem chansen att reflektera kring deras val och möjlighet att ställa frågor som: Kan man motivera öppna dagvattensystem vid ny exploatering i urban miljö?