Stress hos katter vid veterinärbesök - Stolzenberg, Sandra (2016)
Upplevd stress hos både katt och kattägare i samband med klinikbesök har ett stort samband med hur ofta katten tas till veterinären. Regelbundna besök hos veterinär, både förebyggande och tidigt under sjukdomsförloppet kan ge en bättre livskvalitet och längre livslängd hos våra husdjur. Trots detta är det många kattägare som på grund av stress undviker att ta sina katter till veterinären om det inte är absolut nödvändigt. Skäl till att stress upplevs i samband med veterinärbesök kan vara transport till kliniken, miljön och personalens hantering av katten. Stressorer för katt kan innefatta till exempel oljud, nya upplevelser, otrygg miljö och onaturliga sociala situationer. Reaktioner på stress kan vara både fysiologiska och beteendemässiga och vid kortsiktig stress är de fysiologiska parametrarna mest pålitliga indikatorer. Vid mätning av de fysiologiska parametrarna vid undersökning under stress kan ett falskt resultat ses. Det finns flera åtgärder att vidta för att minska stressen i samband med klinikbesöket, det kan handla om utformningen av klinikmiljön, personalens beteende och förståelse för kattens situation. Vet man vilka situationer som skrämmer katten är det lättare att förebygga och undvika dem. Att utforma en kattvänlig miljö kan ge trygghet både för katten och för ägaren. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka vad man som kattägare kan göra för att minska stressen för katten i samband med veterinärbesöket, samt vad kliniken kan göra för att förebygga stress hos sina kattpatienter med ägare.