Långsiktig grönyteförvaltning i teori och praktik - Sunding, Anna (2016)
Urbana publika grönytor har idag allt högre krav på sig att uppfylla en rad olika funktioner. Oförutsägbarheten i klimatförändringar och föränderliga användningsmönster gör att kraven på multifunktionalitet, långsiktighet och hållbarhet ökar. Landskapsarkitekturen har en viktig roll i att komma med innovativa lösningar på problemen, dock utgörs en stor del av debatten fortfarande av hur designskedet kan skapa lösningar Trots att förvaltaren har ansvar för stadens grönytor under betydligt längre tid utgör förvaltningsskedet sällan fokus i dessa frågor. Aktuell teori och litteratur ger en bild i frågan men svarar inte på hur det faktiskt ser ut i praktiken. Processen från design till skötselutförande är komplex och flera olika yrkesroller är inblandade, vilket har betydande inverkan på resultatet. Detta arbete syftar därför till att genom intervjuer undersöka hur attityderna ser ut hos designers, förvaltare och skötselarbetare i Sverige gällande att tänka och arbeta långsiktigt med gröna ytor. Genom att undersöka litteratur som behandlar ämnet jämförs både teori och praktik, och de olika yrkesrollernas attityder för att se hur de sammanfaller eller skiljer sig åt. Utifrån detta diskuteras vilken inverkan detta får på möjligheten att arbeta långsiktigt. Utifrån intervjuerna framgår att bara en av intervjupersonerna tycker att den har möjlighet att arbeta långsiktigt. Den problematik som tas upp av intervjupersonerna diskuteras utifrån ämnena; Attityd till den egna rollen och möjligheten att arbeta långsiktig, Attityd till andra instanser och processen som helhet, Ekonomiska och administrativa förutsättningar, Estetiska värderingar, Organisation och Kunskap och status.