N’tendele - Mattsson, Emilie; Rudling, Maria (2016)
Vad innebär egentligen ekologisk trädgårdsde-sign, och hur kan det ta sig i uttryck på en plats där resurserna är extremt begränsade och kom-munal strategi för energi, vatten och avlopp helt saknas? Denna uppsats presenterar ett gestalt-ningsförslag för utformningen av trädgården till N’tendele ekolodge i Meponda, norra Moçam-bique. Uppsatsen behandlar frågor rörande eko-turism som fenomen, ekologiska principer för trädgårdsdesign, liksom geografiska och sociala aspekter kopplade till platsens lokalisering. I detta gestaltningsförslag syftar vi till att an-passa design och efterfrågade funktioner efter rådande klimat- och landskapsförutsättningar. Detta med inspiration från bland annat littera-ture, omgivande kultur och insikter om perma-kultur. Som studerande av landskapsarkitektur i en för oss exotisk miljö har vår världsåskådning liksom våra designprinciper getts nya dimensio-ner. Därför har transparens eftersträvats i största möjliga mån vid redovisning av påverkande fak-torer för designen. Under arbetets gång har inventeringar, samtal, litteraturstudier och studiebesök gått om var-andra i en cirkulär process. Flera av dessa har sedan analyserats och särskilda kvaliteter, behov och omständigheter har legat till grund för de designval som vi har gjort. Resultatet är en design som har formats av kom-promisser från flera olika intressen och aspekter. Som designers har vi fått ta ställning i de många designkonflikter som uppstått, särskilt vad gäl-ler ekologiska teorier gentemot ägarnas visioner för lodgen. Även faktorer som skötselkunskaper, sociala behov och pragmatiska aspekter har varit vägledande i vårt gestaltande.