Synen på kalvar, råmjölkstillförsel och kalvrådgivning hos några svenska lantbrukare, rådgivare och veterinärer - Johansson, Anna (2016)
Kalvar är en djurgrupp som ofta glöms av och som under flera år enbart kostar pengar. Det är därför svårt att motivera lantbrukarna att lägga mer pengar och tid på dessa än de upplever nödvändigt. Kalvarna är dock viktiga för framtida produktion och utan kalvar faller hela produktionen. I studiens samtliga delar går det att se att informanterna anser att kalvarna är viktiga för svensk mjölk- och köttproduktion. Redan vid födseln representerar kalvarna framtida produktion och benämns även utifrån detta. Trots att lantbrukarna påpekar att kalvarna är viktiga för produktionen, kan rådgivarna och distriktsveterinärerna se att kalvarna glöms bort i vardagen. Lantbrukare vill lägga minimalt med tid på kalvarna och är måna om att rationalisera stallarna för att minska arbetsinsatsen. Rådgivarna och distriktsveterinärerna anser att kalvarna bör ges mer uppmärksamhet och omsorg, både för sitt eget värde som levande varelser och för att gynna dess framtida produktion. De säger även att många lantbrukare har attityden att kalvarna är ett onödigt ont som enbart kostar pengar fram till dess att de börjar producera, vilket även sågs hos vissa lantbrukare i studien, medan andra lantbrukare värnade mycket om kalvarna och la den tid som behövdes för att ta hand om kalvarna på ett bra sätt. För att få bra rekryteringsdjur måste kalvarna födas upp på ett bra sätt. Det är viktigt att de är friska och växer i en bra takt. Att kalven får i sig tillräckligt mycket råmjölk av god kvalitet kort efter födseln är mycket viktigt. Detta ställer sig både forskare och studiens informanter bakom. Lantbrukarna i studien har dock inte riktigt koll på varför råmjölken är viktig och hur viktigt det är att ha fungerande råmjölksrutiner på gården. Detta är något som på flera gårdar brister, vilket även rådgivarna och distriktsveterinärerna ser i sina yrken. Rådgivarna och distriktsveterinärerna påpekar att detta är ett problem på många gårdar och de anser att det måste förbättras för att kalvhållningen ska uppnå en nivå de anser är bra. Ett sätt att upprätthålla tydliga rutiner kring råmjölksutfodring är att sondmata kalvarna. Detta är en metod som går snabbt att utföra och därför ofta blir gjort även då det är ont om tid. Sondmatning har dock vissa nackdelar, så som risk för skador och ger inte kalven utrymme för utryck av naturliga beteenden. I studien har det framkommit att både lantbrukarna, rådgivarna och distriktsveterinärerna ser positivt på möjligheten med specialiserade kalvrådgivare. Detta är någonting de tror kan gynna kalvhållningen genom bättre rutiner och ett större fokus på kalvarna. Ett område där de kunde se ett stort behov av specialiserad kalvrådgivning var inom om- och nybyggnationer för kalvar. De ansåg att det inte finns någon kunnig hjälp att få då en om- eller nybyggnation av kalvstall ska ske vilket leder till att kalvarna glöms av eller inte prioriteras vilket leder till att de hålls i stallar som inte är optimala för dem. De anser även att denna typ av rådgivning skulle kunna hjälpa lantbrukare att rationalisera stallarna utan att mista översynen av kalvarna.