Hälso- och miljöeffekter av brasilianska sojaodlingar - Andersson, Kajsa (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Detta arbete är en litteraturstudie av sojaodlingar i Brasilien, vars expansion har varit markant framför allt under de senaste decennierna. Expansionen bidragit till diverse negativa konsekvenser utöver producenternas bemötande av omvärldens efterfrågan. Dessa konsekvenser inkluderar bland annat utbredning över betydelsefulla naturområden som avskogas för odlingens skull och hälsoeffekter på människor på grund av de bekämpningsmedel som används i odlingarna. Syftet med studien är att undersöka odlingens omfattning och följder i Brasilien, med störst vikt på vilka bekämpningsmedel som används. Effekterna som användandet av bekämpningsmedlen har på människor som lever och arbetar i sojadistrikten beskrivs. Även aspekten miljö- och naturpåverkan tas upp. Målet är därmed att redogöra, och öka förståelsen, för en komplex verklighet av en global industri inom jordbruket. Studien avslutas med en diskussion om resultatet och en konklusion som besvarar frågeställningarna. Litteraturstudien resulterar i konstateranden om att sojaodlingen är en av de största orsakerna till att den brasilianska savannen cerradon, men även Amazonas regnskog, huggs ner. Giftiga ämnen som glyfosat och parakvat används för att kontrollera ogräs i sojaodlingar, även olagliga ämnen förekommer. Det finns flera studier som tyder på samband mellan en exponering av de bekämpningsmedel som används i sojaodlingarna och ett flertal sjukdomar. Olika intressena styr sojaodlingens omfattning och odlingsmetoder. Industrins konsekvenser är inget eget isolerat problem utan ingår i en betydligt större kontext.