Hundpromenaden i Uppsala tätort - Hagerfors, Andrea (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
I takt med att våra städer förtätas ökar vikten av en varierande stadsmiljö. De olika stadsrummen ska tillgodose en ökande befolknings behov i form av olika aktivitetsmöjligheter. Den grönska som finns i staden har många kvaliteter då den både ger människor ökat välmående och rekreation. Grönområden motiverar även människor att vara mer fysiskt aktiva vilket är viktigt i en tid då vi rör på oss allt mindre. En av de aktiviteter som sker i staden är promenader och de flesta av promenaderna sker i anslutning till bostaden. Syftet med arbetet är att se hur man kan skapa en tätortsnära hundpromenad för att motivera hundägare till att vara fysiskt aktiva, och samtidigt ge kommunerna ett tankestöd och arbetsmaterial som de kan använda vid planering av hundpromenader i offentliga gröna miljöer. Arbetet fokuserar på att ta fram en checklista och ett gestaltningsförslag för ett valt område i Uppsala. Jag formulerade frågorna: Vad kan motivera hundägare till att vara fysiskt aktiva tillsammans med sin hund? Hur kan hundpromenaden öka ett områdes attraktivitet i staden? Studien appliceras på Kronåsen i Uppsala med omgivning. Kronåsen är ett centralt grönområde i närheten av Uppsala centrum. Kronåsen, som projektområde, valdes för att behovet av attraktiva och offentliga grönområden kommer att öka i innerstaden i framtiden som följd av förtätningen. I en litteraturstudie identifierades faktorer som rör tillgänglighet och orienterbarhet, trygghet och säkerhet samt attraktiv utemiljö och hur de påverkar hur människor motiveras till att vara fysisk aktiva. Med hjälp av intervjuer fick jag kunskap om hur en hundpromenad kan utformas och vilka aktiveringsstationer som kan ingå längs slingan. Litteraturstudien och intervjuerna utgjorde sedan underlag för en checklista. Syftet med checklistan är att ge kommunerna ett tankestöd och arbetsmaterial som de kan använda sig av vid planering av hundpromenader i offentlig miljö. Checklistan användes sedan vid analysen av det valda området. Med utgångspunkt från analysen bestämdes hundpromenadens utformning och placering av aktiveringsstationer. Gestaltningsförslaget presenteras med en illustrationsplan samt idéskisser på aktiveringsstationer. Resultatet tyder på att utformningen av våra städer har betydelse för människors hälsa och att attraktiva miljöer kan stimulera oss till att röra på oss mer. Det är viktigt att säkra tillgången och öka tillgängligheten till den grönstruktur som finns i staden för att städerna ska vara hållbara och hälsosamma för dess invånare. Slutsatsen är att det behövs en stödjande miljö för att motivera hundägare att gå hundpromenaden och att en checklista kan användas som ett tankestöd för att få in hundägarperspektivet i kommunerna.