Spridning av E. coli O157:H7gfp+ i groddningsmoduler - Farkas, Sebastian (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
På grund av ökande global handel av matvaror ökar även riskerna för att få livsmedelsburna sjukdomar. En av de farligaste humanpatogenerna för människor som smittar genom livsmedel är shigatoxin-producerande Escherichia coli som varit i rampljuset ett antal gånger genom historien. På grund av sin låga infektiösa dos har den skapat större utbrott. Denna bakterie har många gånger förknippats med bl. a. groddar. Samtidigt har hemmaodling blivit ett större begrepp i Sverige och Norden och groddar odlas allt oftare för färskkonsumtion i diverse odlingsmoduler i hemmen. Frönas hygieniska kvalitet kan inte alltid garanteras. Detta arbete utfördes för att ta reda på om tarmsmittor sprids mellan de tre lager som finns i en typ av odlingsmodul för hemmaodling. Som modellorganism valdes en biokemisk E. coli O157:H7 gfp+ och bockhornsklöverfrö (Trigonella foenum-graecum) som modellväxt. Studien lades upp som ett två-faktoriellt försök med två hemmaodlingsmoduler där smittade frön antingen fanns i översta eller nedersta lagret. Ett experiment gjordes för att fastställa huruvida den skadliga patogenen Escherichia coli sprids mellan olika lager på odlingsmoduler gjorda för hemmaodling. Resultaten påvisade att det finns mycket stor spridning mellan lagren. Spridningsgraden var stor i båda sorters testade odlingskärl. Främst skedde spridningen nedåt från smittade groddar i toppbehållaren till groddarna i de båda nedre lagren. Det fanns även en spridning från lagren med smittade fröer i botten, uppåt.