Stadsodlingens potential i Malmö stad : en bedömning av Malmö stads möjligheter att bli självförsörjande på grönsaker - Ivarsson, David (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Detta arbete är en analys av stadsodlingens potential i Malmö utifrån tre aspekter: stadsodlingens bidrag till en hållbar utveckling, Malmös möjligheter till självförsörjning på grönsaker och stadsodlingens ekonomiskaförutsättningar. Stadsodlingens bidrag till en hållbar utveckling kan delas upp i sociala och ekologiska faktorer. De social faktorerna är väl dokumenterade och inkluderar bland annat ökad integration, ökad trygghet och en bättre hälsa. Den mest framstående av de ekologiska faktorerna är stadsodlingens bidrag till att minska stadens ekologiska fotavtryck. Generellt går det att säga att icke-kommersiella stadsodlingar framför allt bidrar till att öka den sociala hållbarheten medans kommersiella stadsodlingar huvudsakligen bidrar till en ökad ekologisk hållbarhet. Malmös möjligheter till självförsörjning är beräknad genom att statistik för svensk grönsakskonsumtion kombinerats med statistik för genomsnittliga skördar samt tillgängliga ytor i Malmö. Bedömningen visar att det skulle räcka med att 5% till 14% av åkermarken i kommunen användes till grönsaksodling för att staden skulle uppnå fullständig självförsörjning. Studien visar också att mellan 13% och 25% självförsörjning på grönsaker skulle kunna uppnås på de mer centralt belägna ytor som funnits odlingsbara. Dessa beräkningar är utförda både utifrån nuvarande grönsakskonsumtion och den rekommenderade grönsakskonsumtionen. Beräkningarna inkluderar också både genomsnittliga grönsaksskördar i Skåne och höjda skördar enligt biointensiva principer. Analysen av stadsodlingens ekonomiska förutsättningar inkluderar en genomgång av existerande organisationsformer samt en undersökning av marknaden för stadsodlade grönsaker. Det finns i dagsläget endast ett fåtal studier av marknaden för stadsodlade grönsaker. De studier som finns visar att de flesta stadsodlingsföretag är små och sysslar med intensiv odling med låg mekaniseringsgrad. Utifrån existerade studier av marknaden för stadsodling framstår kommersiell grönsaksodling i Malmö som potentiellt lönsam.