Möjligheter att undvika äppleskorv (Venturia inaequalis) i äppelodling - Lundström, Anna (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2016)
Äppleskorv orsakas av svampen Venturia inaequalis och är en av de allvarligaste sjukdomarna i äppelodling. Vid angrepp kan äpplena bli osäljbara vilket är förödande för odlare. I detta arbete redogör jag för olika strategier att undvika äppleskorv. Arbetet är en litteraturstudie och frågan som ställs är ”Vad finns det för olika möjligheter att undvika skorvangrepp i svenska äppelodlingar?” Svaret på frågan om hur man kan undvika äppleskorv handlar om odlingsteknik, odlingsprognoser/skorvvarning och växtförädling. Odlingsteknik innebär att välja rätt odlingsplats, välja motståndskraftiga/resistenta sorter, beskära träd, tänka på näringstillförsel, och sanering av infekterade blad. Odlingsprognoser/skorvarning hjälper odlare att se när risken för skorvangrepp är som störst, så att användning av fungicider kan minimeras. Växtförädling av nya sorter är viktigt för att odlare skall kunna välja bra, motståndskraftiga sorter att odla. Att hitta nya alternativ till fungicider som har mindre negativ miljö- och humanpåverkan är viktigt för framtiden då det är omöjligt att helt sluta bekämpa äppleskorv. Detta på grund av att resistensbrott lättare inträffar om svampen har chans att uppförökas vid obesprutade, mer mottagliga äppleträd och därefter kunna attackera även den resistenta sorten. Även på grund av att fungicider som används mot äppleskorv motverkar andra svampsjukdomar.