Att synliggöra det osynliga : om konstnärliga uttryck som verktyg för att synliggöra ekosystem i staden - Good, Johanna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2016)
Urbaniseringen i världen fortsätter att öka och förflyttningen av människor skapar såväl ekologiska som sociala påfrestningar och globala som lokala utmaningar. Ekologins roll och samspelet mellan människa och natur framträder i denna studie som grundläggande för hur dessa utmaningar ska hanteras. Detta arbete undersöker hur konstnärliga uttryck kan synliggöra och öka förståelsen för ekosystem i staden, med syftet att förstärka den individuella kopplingen mellan människan och naturen. Undersökningen sker utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv som inkluderar såväl planerings- och designteori som psykologi och miljöpsykologi. Arbetets huvuddel består av en litteraturstudie, och två delstudier. Litteraturstudien ämnar att ge insikt i delfrågorna; På vilket sätt planering och design kan bidra till hållbar stadsutveckling, Hur människan kan se och förstå hållbarhet och ekologi samt Hur detta kan underlättas av konstnärliga uttryck. Delstudie 1 undersöker genom sex semi-strukturerade intervjuer vidare frågorna om, varför och hur konstnärliga uttryck kan synliggöra och öka förståelsen för ekosystem i staden. Utifrån slutsatserna från litteraturstudien och intervjuerna utvecklas sedan en analysmetod med fyra faktorer som visar sig vara intressanta komponenter för såväl synliggörandet som för förståelsen för ekosystem. Dessa faktorer är Rum, Aktivitet, Sensorisk upplevelse och Tid. I Delstudie 2 testas sedan analysmetoden på åtta projekt som syftar till att synliggöra natur och ekologi på olika sätt. Resultaten från denna studie visar att konstnärliga uttryck kan verka för synliggörande av ekosystem genom att beröra människor på ett känslomässigt plan, både medvetet och omedvetet genom olika kroppsliga och sinnliga intryck. Konstnärliga uttryck anses även ge en estetisk upplevelse som kan engagera människan och synliggöra sambandet mellan natur och kultur. Vidare anses konstnärliga uttryck som innefattar de fyra identifierade faktorerna Rum, Aktivitet, Sensorisk upplevelse och Tid utifrån denna studie kunna verka både synliggörande i sig och påverka hur människan upplever sin omgivning. Detta kan potentiellt bidra till ökad förståelse för ekosystemens värde. Dock behöver fler faktorer och samband undersökas vidare i fortsatt forskning.