Skogsarbete i björnområde : en pilotstudie om arbetsmiljöfrågor - Walldén, Moa (SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies, 2016)
Syftet med den här studien var att undersöka skogsarbetares oönskade möte med björn ur ett arbetsmiljöperspektiv. Till följd av ett framgångsrikt bevarandearbete har antalet brunbjörnar i Sverige successivt ökat för att nu uppgå till cirka 2800 individer. Populationens tillväxt har medfört en ökad risk för oönskade möten mellan människa och björn. Personer som arbetar i skogen löper en förhöjd risk då de dagligen vistas i björnens hemmiljö. Resultaten från denna studie visade att risken för en skogsarbetare att bli skadad av björn är liten. Trots det indikerade enkätundersökningen att den yngre och mindre erfarna gruppen av skogsarbetare upplever en viss oro för möte med björn. Intervjuer med arbetsgivare visade att beredskapen att bemöta denna oro är begränsad och det saknas ett systematiskt arbetsmiljöarbete inriktat på risker associerade med vilda djur. Här handlar det emellertid inte enbart om att minimera anställdas risk för fysiska skador till följ av en konfrontation med björn. Utmaningen ligger snarare i att hantera en eventuell oro inför sådana händelser, där framtida forskning beträffande upplevd rädsla för rovdjur är av stor vikt.