Ekologisk hållbar utveckling i kommunal planering : en kritisk granskning av Lunds kommun - Eriksson, Rebecca (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Denna studie behandlar ekologisk hållbar utveckling inom den kommunala planeringsprocessen. Den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling är ett omtalat begrepp inom landskapsarkitekturen och har på senare tid fått ta en allt större roll i diskussioner på olika planeringsnivåer och blivit ett övergripande mål inom samhällsutvecklingen. Med en i dagsläget succesivt försämrad miljö och resursbas kan samhällsutvecklingen inte fortsätta i samma takt och riktning. Därför kan ekologisk hållbarhet ses som en grundförutsättning för kommande generationers fortsatta samhällsutveckling. Studien baserar sig på en kritisk granskning av Lunds kommun och dess policydokument för en ekologisk hållbar utveckling. Syftet var att undersöka hur väl visioner för en ekologisk hållbar utveckling efterföljs på kommunal planeringsnivå och konkretiseras i praktiken. Genom en kritisk granskning hade studien som vision att undersöka om det fanns ett eventuellt glapp mellan teori och praktik. Detta skulle i så fall påvisa att arbetet gällande ekologisk hållbar utveckling borde kunna förbättras inom den kommunala planeringsprocessen. Resultatet visade att kommunens miljödokument verkställs i relativ hög frekvens, samt att miljöprogrammet indirekt används i planeringsprocessen. Planerarna på stadsbyggnadskontoret arbetar främst med miljömålen genom kunskapsutveckling gällande ekologisk hållbarhet och tillsammans med förvaltningens miljö- samordnare. Dock visade det sig att ett visionsprogram som miljöprogram innebar att åtgärderna blev tolkningsbara och där med svårare för förvaltningarna att genomföra. Trots detta har Lunds kommun ett väl etablerat miljöarbete, mycket tack vare att alla verksamheter i kommunen arbetar efter ett så kallat miljöledningssystem.