Gröna strategier i små- och medelstora miljöteknikföretag - Börjesson, David; Krajewski, August; Lindberg, Jacob (SLU/Dept. of Economics, 2016)
Miljöteknikföretag erbjuder en produkt eller tjänst som är mer miljövänlig än substitut som finns på marknaden. En stor del av dessa företag anses även ligga i framkant vad gäller miljö- och hållbarhetsarbete. Små- och medelstora företag utgör en viktig del av Sveriges ekonomi. En majoritet av tidigare studier har fokuserat på stora företag och deras arbete med gröna strategier. En hållbar framtid kräver hållbara industrier. Det finns dock ett tydligt gap i forskningen kring gröna strategier med små- och medelstora företag. Enligt tidigare studier arbetar inte små- och medelstora företag med hållbarhet och miljöarbete eftersom det inte innebär en kortsiktig vinst. Syftet med denna studie är att identifiera hur små- och medelstora miljöteknikföretag arbetar med gröna strategier. Studien ämnar också undersöka vilka konkurrens-fördelar som kan uppnås med gröna strategier. För att uppnå detta syfte har följande forskningsfrågor besvarats: Hur tillämpar små- och medelstora miljöteknikföretag gröna strategier? Vilken strategi är mest tillämpad? Vilka konkurrensfördelar kan små- och medelstora företag uppnå med hjälp av gröna strategier? Teorin som används är gröna strategier. Med hjälp av semistrukturerade intervjuer med personer i ledande befattningar vid fyra miljöteknikföretag i Uppsala har empiriskt material samlats in. Det är små- och medelstora miljöteknikföretag som valts ut. Dessa har mer eller mindre implementerat gröna strategier. Resultatet visar att vissa företag implementerat gröna strategier i större utsträckning vilket resulterar i flest erhållna konkurrensfördelar. Av slutsatserna framkom att den vanligast före-kommande konkurrensfördelen som företagen erhöll var tillväxtmarknadsmöjligheter samt genom tidig tillämpning av gröna strategier. Avslutningsvis ger författarna förslag på ytterligare studier inom gröna strategier där det vore intressant att jämföra små- och medelstora miljöteknikföretag med större företag ur samma bransch.