Naturlik dagvattenhantering : naturen som förebild för dagvattenhantering på bostadsgårdar - Larsson, Ann-Sofie (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Klimatförändringarna är ett faktum och likaså den ökade inflyttningen till staden. Allt mer yta hårdgörs vilket gör att avrinningen ökar och därmed även belastningen på ledningsnäten. De befintliga ledningarnas kapacitet överskrids oftare och leder till fler översvämningar och föroreningar som skadar människor och byggnader. Den ökade och intensivare nederbörden förväntas utgöra ett allt större problem. Vart ska allt detta vatten ta vägen? I den här kandidatuppsatsen diskuterar jag naturlika alternativ för att lösa dagvattenproblematiken i den mindre skalan, främst på bostadsgården. Metoder redovisas och diskuteras utifrån de boendes perspektiv. Genom fallstudier i bostadsområdena Augustenborg och Bo01 i Malmö exemplifieras och problematiseras metoderna ytterligare för att svara på hur lämpligt det är att använda sig av naturlik dagvattenhantering i bostadsgården. Det kan genom uppsatsen konstateras att de positiva konsekvenserna av ett naturlikt dagvattensystem är många, som en stor del av samhället kan gynnas av. Men det finns även hinder mot att uppnå ett fullgott system, som exempelvis bristande utrymme och ökade krav på skötsel.