Strategisk planering för anpassning till förändrad nederbörd i Svenska städer - Lundström, Ida-Maria (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2015)
Denna uppsats fokuserar på hur planeringen i Sverige ser ut för att hantera en ökad nederbörd. Klimatet förändras världen över och temperaturerna stiger. Ett förändrat klimat leder till fler intensiva regn och perioder av torka och översvämning. Urbana miljöer är byggda på ett sätt som ökar risken för översvämning vid kraftiga regn. Vattnets naturliga kretslopp är utbytt mot ett konstruerat system som snabbt leder undan vattnet till reningsverk och recipienter. Konsekvenserna av ett skyfall blir större i urbana miljöer än mark och kan innebära stora värdeförluster. Synen på hur översvämningsrisken bör hanteras har gått från användning av olika översvämningsskydd, till att handla om att med gröna och blåa strukturer ge plats åt stadens vatten. För att på ett långsiktigt och hållbart sätt hantera en ökad nederbörd behöver dagvattensystemet avlastas genom anpassningsåtgärder som mer liknar naturens sätt att hantera vatten. Uppsatsen ger en introducerande översiktlig bild av hur arbetet med att utveckla hållbar dagvattenhantering ser ut i dag, främst ur ett nationellt perspektiv.