Vill ha mer grönt! : att anpassa en bostadsgårds gestaltning mot olika målgrupper - Malm, Emelie (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Syftet med det här arbetet är att studera vad det innebär att anpassa en bostadsgårds gestaltning efter målgrupper. Bostadsgården ifråga ligger i Uppsala och ska anpassas efter tre av JM:s kundmålgrupper: Unga vuxna, Moderna barnfamiljer och Mitt i livet/Seniorer. Dessa målgrupper lever även i en urban miljö vilket leder till att de har vissa miljöpsykologiska behov. Därför gestaltas även bostadsgården ur ett miljöpsykologiskt perspektiv för att anpassas ytterligare till sina målgrupper. Genom en enkät- och preferensstudie undersöker jag vad de olika målgrupperna vill ha på sin bostadsgård. Enkäten visar att alla målgrupper önskar en gård med mycket grönska och platser att vara på utan insyn. Enkätresultatet kompletteras med en inventering och analys av bostadsgården. Tillsammans utgör de olika programpunkter, som både är allmänna för alla målgrupper samt de som är specifika för en viss målgrupp. Dessa programpunkter sätts sedan i en miljöpsykologisk kontext, genom tre gestaltningsanvisningar: rumslighet, helhet och kvalitet, vilka är grundade i Gunnar Jarl Sortes åtta faktorer för hur en park bör gestaltas för stadsmänniskan (Johansson & Küller 2005, s. 228) samt Anders Jönssons fyra beståndsdelar för vad en bostadsgård bör bestå av (Olsson Lieberg 2007, s. 4).