Stadsliv vid vatten : ett gestaltningsförslag över Söder Mälarstrands kajpromenad - Staflin, Peter (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Stockholm är en stad vid vattnet och strandkanterna är betydande för stadens identitet. Sedan bilismens expansion i Stockholm har strandkanterna förändrats till trafikleder och parkeringsplatser som fragmenterar staden. Trafiken har bidragit till att innerstadens strandkanter är svårtillgängliga och att det offentliga rummet vid vattnet saknar ett varierat stadsliv. Stadens långa strandpromenader har blivit osammanhängande och svårorienterade intill anslutande trafiknoder. Samtidigt ökar Stockholms stads folkmängd kraftigt, enligt prognoserna passerar befolkningsmängden en miljon invånare innan år 2020. Det ställer krav på att fler bostäder byggs, nya bostadsmiljöer som förväntas att anläggas på eller i anslutning till grönområden eller andra offentliga rum i staden.