3D-modeller i medborgardialogen : en undersökning av interaktiv 3D i Stockholms läns stadsplanering - Gelinder, Robin (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2016)
Dialog med medborgarna är essentiellt i samhällsplaneringen för att skapa en god grund för beslutstagande som i slutändan leder fram till goda levnadsmiljöer. Ett sätt att initiera dialoger är att använda 3D-modeller. 3D-modeller används idag internt av kommuner i projekt av alla storlekar. I kommunikationen utåt mot medborgarna är modellerna däremot fortfarande ovanliga. Med interaktiva 3D-modeller kan medborgarna själva utforska planförslagen från valfri vinkel, vilket gör samrådsmaterialet mer lättförståeligt för fler invånare.