Förebyggande åtgärder - Dahl, Annika (2016)
I takt med att antalet vargar ökar i Sverige efter att ha varit i det närmast utrotad så har möten mellan varg och hund också ökat och varje år blir mellan 30 – 50 hundar skadade eller dödade av varg. Det finns flera teorier kring varför varg angriper hund och därmed också olika åsikter om det finns rimliga åtgärder att vidta för att minska risken för att ett angrepp ska ske. För att ta reda på mer om huruvida dessa metoder fungerar har det gjorts intervjuer med människor som har fått sina hundar angripna av varg. Intervjuer har även gjorts med en referensgrupp (hundägare som inte har fått sin hund angripen) för att på detta sätt försöka ta reda på om det finns signifikanta skillnader mellan de bägge grupperna vad gäller användningen av förebyggande åtgärder. Undersökningen visade att det fanns en skillnad mellan grupperna i användande av förebyggande åtgärder. De åtgärder som har använts i större utsträckning av de som inte har fått sin hund angripen är avspårning av området innan hund släpps, släppande av flera hundar tillsammans och rapportkedja. Användningen av en åtgärd är dock ofta starkt korrelerad med användningen av flera andra åtgärder varför det är svårt att säga vilken eller vilka metoder som har störst effekt.