Beteenden vid utfodring hos vilda kattdjur på zoo i Sverige - Sundh, Malin (2016)
I dagsläget är många av de vilda kattdjuren hotade i sina naturliga habitat. En viktig utmaning för zoon i Sverige och övriga världen är att bevara livskraftiga populationer av dessa arter för framtiden. Det är på vissa sätt problematiskt att hålla vilda kattdjur i fångenskap. Bland annat är det svårt att få dessa djur att reproducera sig tillfredställande och studier har visat att stressrelaterade beteenden, så kallade stereotypier förekommer. Av anledningen att stereotypa beteenden ofta observerats i tiden kring utfodringen fokuserade denna studie på att undersöka vilka beteenden kattdjur på zoo uppvisar innan, under och efter utfodring samt att utreda huruvida stereotypt vandrande förekommer. Studien innefattade de vuxna individerna av arterna amurleopard, sumatratiger, asiatiskt lejon, sandkatt samt fiskarkatt och utfördes på Parken Zoo i Eskilstuna under hösten 2015. Resultatet visade att flertalet aktiva beteenden såsom gå, springa samt stereotypt vandrande var signifikant vanligare innan utfodringen än under perioden från utfodringens början. Innan utfodringen utgjorde stereotypt vandrande totalt 4,1% av antalet observerade beteenden vilket kan jämföras med 0,2% under perioden från utfodringens början. De stora kattdjuren som utfodrades var tredje dag (jaguar, asisatiskt lejon samt sumatratiger) uppvisade beteendet mest frekvent, dock var skillnaden i beteendets förekomst stor mellan olika individer av samma art. Stereotypt vandrande observerades vanligen i närheten av det område där födan förbereddes alternativt på den plats där de senare skulle ges tillgång till den. Hos de mindre katterna (sandkatt, fiskarkatt) som utfodrades tre gånger dagligen var beteendet sällsynt eller förekom inte alls. Studien visar att vissa individer av de större kattdjuren uttrycker stereotypt vandrande innan utfodring, vilket kan vara ett uttryck för anspänning och frustration. En lämplig angreppspunkt för framtida forskning är att jämföra olika utfodringsregimers inverkan på stereotypa beteenden hos kattdjur på zoo.