Trädens interception i ett semiaritt agroforestry-system i Burkina Faso, västra Afrika - Jonsson, Axelina; Sköld, Erik (2016)
Vi har undersökt storleken på enskilda träds interception i ett semiaridt klimat. Interception är den nederbörd som fångas upp av exempelvis trädkronor och därefter avdunstar till atmosfären. Denna studie är en del av ett projekt som har tittat närmare på trädens effekt på grundvattennivå och kolinlagring. Detta för att få en bättre kunskap om trädens roll i ett agroforestry-system i länder som Burkina Faso. Försöken gick ut på att mäta mängd nederbörd på öppna ytor och sedan jämföra detta med nederbörden som uppmättes under träden. Det resultatet visade var att interceptionens storlek under ett enskilt träd har en stor variation sett till den totala årsnederbörden som faller på trädet. En del av studien har behandlat om det fanns någon skillnad i interception beroende på trädtäthet, samt om det fanns skillnader mellan väderstreck. De hypoteser vi hade var att interceptionen skulle vara större vid högre trädtäthet och att interception skulle skilja sig i de olika väderstrecken. Resultatet av detta var att det inte fanns någon signifikant skillnad i interception mellan olika trädtätheter. Däremot upptäcktes skillnad i trädens interception mellan olika väderstreck. Ytterligare en del av studien var att undersöka hur storleken på interceptionen förhöll sig till mängden nederbörd. Hypotesen vi hade var att med ökad mängd nederbörd skulle interceptionen minska. Det visade sig att så var fallet, den procentuella interceptionen minskade med ökad nederbördsmängd. Slutsatsen av vårt arbete är att interceptionen leder till en vattenförlust som i det torra klimatet i Burkina Faso kan bli ett problem med framtida klimatförändringar. Regnvädren förväntas bli mer intensiva, därmed kan mer vatten nå marken men risken för ytavrinning blir större. Detta eftersom markens infiltrationsförmåga kan försämras av en längre torrperiod. Konsekvensen av detta blir att en mindre mängd vatten når grundvattnet.