Den moderna mjölkproduktionens etiska problem - Simonsson, Hanna (2016)
Jordbruket och mjölkproduktionen har det senaste århundradet genomgått en omvälvande förändring, och utvecklats snabbt i takt med övriga samhället. Marknaden har förändrats liksom förutsättningar för produktionen. Antalet mjölkbönder har minskat kraftigt, samtidigt som antalet kor hos varje bonde mer än tiofaldigats. Bondeyrket har i mångt och mycket förändrats i och med moderniseringen. Allt mindre marginaler, fler kor per gård och en hel del teknik präglar mjölkproduktionen idag. Veterinärmedicinska framsteg och avel möjliggör allt högre produktion. Samtidigt gör urbaniseringen att allt färre personer är delaktiga i produktionen, och konsumenten har en liten förståelse för vad bondeyrket innebär, men också hur djurhållningen ser ut. Mina funderingar är vilka etiska problem som finns i den moderna produktionen, och hur de skiljer sig från de som fanns förr? Har man under utvecklingen tagit hänsyn till etiska aspekter? Vad får gapet mellan konsumenterna och producenterna för betydelse? Den historiska kopplingen i arbetet är essentiell, eftersom den bygger en förståelse för dagens situation.