Växtnäringskällor som kan användas i droppbevattning vid odling av ekologiska hallon - Palmqvist, Anna (2016)
Odlingstekniken för ekologisk hallonproduktion har utvecklats de senaste decennierna.Man odlar numera ofta under tak i plasttunnlar, och i bäddar med markväv. Vid användning av markväv är det mycket bra att använda droppbevattning för bevattning och gödsling. Dessvärre finns det få flytande, ekologiska gödselmedel på den svenska marknaden. Denna litteraturstudie syftar därför till att ta fram information om ekologiska flytande växtnäringskällor för att kunna styra näringstillförseln i ekologisk odling. Studien visade att vore lämpligt att kombinera flytande gödselmedel med fasta för att få ett bra växtnäringsuttnyttjande. Det finns bra flytande produkter, men de har en högre kostnad än egenproducerad stallgödsel och ger viss miljöpåverkan. För företagsegna gödselmedel såsom stallgödsel behövs det mer forskning på metoder som lakning, spädning och filtrering eftersom de lätt sätter igen filter och hålen i droppbevattningslangen.