Nodulär onchocercos på kronhjort (Cervus elaphus) i Sverige - Boijsen, Bim (2016)
Släktet Onchocerca är globalt spridda vektoröverförda filaroida parasiter som främst infekterar olika vilda och domesticerade hovdjur. Även hund och människa kan infekteras av enstaka arter. Europeisk kronhjort, Cervus elaphus, är huvudvärd för minst fyra arter av Onchocerca varav två påträffas inuti subkutana noduli. Förekomsten av subkutan nodulär onchocercos undersöktes post mortem hos 151 kronhjortar (8 kalvar, 99 ungdjur, 44 vuxna djur) i huvudsak från hjorthägn under perioden 1 oktober - 30 december 2015 i mellersta och södra Sverige. Subkutana noduli (parasitknölar) påträffades hos 56 % av djuren (84/151) varav 96 % hade parasiter lokaliserade till ländryggen. Sammanlagt 35 % av de infekterade djuren hade dessutom noduli på andra ställen av kroppen såsom bakdel, bröst och framdel. Majoriteten (98