Ericoid mykorrhiza hos trädgårdsblåbär - Engberg, Christian (2016)
Trädgårdsblåbär är ett samlingsnamn för Vaccinium corymbosum, V. angustifolium, V. ashei och olika hybrider mellan dessa arter. Ericoid mykorrhiza kallas symbiosen mellan växter i familjen Ericaceae och sporsäcksvampar. Svampen bildar hyfnystan i hårrotens epidermisceller som sedan växer ut ur cellerna och ut i marken. Svamparna hjälper till med nedbrytningen av organiskt material genom att producera enzymer som ökar mineraliseringen. Näringen kan sedan transporteras till växtens rötter av svamphyferna. I utbyte förser växten svamparna med kol. Många odlingsfaktorer påverkar varandra i mykorrhizabildningen. I denna litteraturstudie har faktorerna jord, gödsling, marktäckning, sort och ympning diskuterats. Ett pH-‐värde mellan 4,0 -‐ 5,5 är optimalt för odling av trädgårdsblåbär. Är pH-‐värdet lägre än 4,0 medför detta en högre tillgänglighet av aluminium vilket kan skada rötterna. Ett högre pH-‐värde än 5,5 minskar tillgängligheten av järn och mangan och bristsymptom kan uppkomma. Blåbär som växer på jordar med en hög halt organiskt material har i regel en hög mykorrhizainfektion. Blåbärens rötter är känsliga för höga halter av kväve, och en för hög halt tillsatt kväve kan minska mykorrhizainfektionen, speciellt hos unga plantor. Användning av organisk marktäckning medför ett större behov av kvävetillförsel eftersom mycket av markens kväve används av nedbrytande mikroorganismer. Marktäckning med torv har visat ge en ökad tillväxt hos blåbär. I Sverige odlas mest arterna V. corymbosum och V. angustifolium och inom dessa två arter sorter som klarar av lägre temperaturer. I litteraturstudien har fyra sorter som är vanliga i svensk odling jämförts. Slutligen diskuteras metoden ympning, där man genom att ympa in mykorrhizasvampar på blåbärens rötter kan öka mykorrhizainfektionen. Mykorrhizabildningen varierar mellan olika sorter och isolat. Litteraturstudien visar att man kan påverka mykorrhizabildningen med hjälp av olika odlingsfaktorer som alla samspelar med varandra.