Ökar en sommarkurs för tjejer jämställdhet vid högre skogliga utbildningar? : en undersökning av deltagare i kursen Tjejer & skog - Johansson, Joshua; Klum, Jimmie (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Skogsbruket har traditionellt varit mansdominerat och även idag märks tydliga skillnader mellan mäns och kvinnors förutsättningar och möjligheter inom skogssektorn. För att öka unga tjejers intresse för skog och locka dem att söka en högre utbildning inom skog och/eller arbeta inom skogssektorn anordnas det sedan 2009 en sommarkurs för tjejer i Skinnskatteberg. Initiativet till kursen togs av elever på Skogsmästarskolan och sedan 2010 har SLU anordnat och finansierat kursen. Utvärderingar har genomförts efter varje kurstillfälle men däremot ingen övergripande undersökning av deltagarnas bakgrund, uppfattning av kursen och hur kursen påverkat deras uppfattning av skogen och skogsbruket. Arbetet har bestått av en enkätundersökning av deltagare i kursen mellan åren 2009-2014. Undersökningen syftade till att utvärdera kursens upplägg, innehåll och genomförande och hur den bidragit till en högre jämställdhet vid högre skogliga utbildningar och/eller inom skogssektorn. Vikten har legat på hur många tjejer och med vilken varierande skoglig bakgrund som sökt högre utbildning inom skog efter att ha gått kursen. Undersökningen gjordes våren 2015 och utvärderingen baserades på web-enkätsvar från 65 deltagare i kursen mellan åren 2009-2014 samt kursutvärderingar, rapporter och intervjuer med nyckelpersoner för kursen. Datat sammanställdes och analyserades i MiniTab. Enkäten hade inslag av både kvantitativ och kvalitativ karaktär. Kursen är överlag väldigt uppskattad av deltagarna. En tredjedel av deltagarna har starkt skoglig bakgrund och majoriteten av deltagarna har sedan tidigare skoglig erfarenhet och/eller skogligt intresse. Kursen annonseras till största del i skogstidningar och på SLUs hemsida och når därför inte tjejer utan skoglig bakgrund. Då kursen till stor del endast når deltagare med skoglig bakgrund (mer än bara ett intresse att lära sig mer om skog) fungerar kursen främst som en informerande kurs om skogliga utbildningar och arbete inom skogssektorn. Därmed stärker kursen i de flesta fall endast den enskilde deltagarens beslut att endera söka eller inte söka en högre utbildning inom skog.