Faktorer som påverkar valet av kranavställning vid rundvirkestransporter hos Holmen Skog AB - Jakobsson, Maria; Nilsson, Nils (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Rundvirkestransporterna står idag för en stor del av den totala virkesanskaffningskostnaden. Genom att nyttja sig utav kranavställning så minskas taravikten, motsvarande kranens vikt på lastbilen, och därmed ökas nyttolastförmågan och lönsamheten. Målsättningen med arbetet är att Holmen Skog skall kunna använda rapporten som underlag till att hjälpa rundvirkesåkerierna öka andelen körningar med kranen avställd. Syftet med studien var att undersöka hur kranavställning används i praktiken samt att finna de faktorer som påverkar valet att ställa av kranen under Holmen Skogs rundvirkestransporter. Arbetet delades in i två faser. Först genomfördes semistrukturerade intervjuer med transportledarna kopplade till Holmen Skogs transporter, därefter analyserades transportdata från SDC. Analysen begränsades till enbart kranbilar. Enligt intervjuerna framkom att de viktigaste faktorerna var möjlighet till returtransport samt transportavståndet. Samanvändning av avställbara kranar var den viktigaste faktorn för att andelen kranavställning skulle öka. Från analyserna framkom att faktorerna sortiment, månad, region och avstånd alla hade ett signifikant samband till att kranen ställts av eller ej. Medeltransportavståndet i alla regioner för en transport med avställd kran var 96,5 km och 76,0 km för en transport där kranen ej monterats av. Andelen kranavställning varierade mellan regionerna. Region Ö-vik hade störst andel (35,3%) jämfört med Iggesund (18,4%) och Norrköping (7,9%). Studien kan ses som en kartläggning över hur kranavställning nyttjas inom Holmen Skogs tre regioner.