Skogskollo för tjejer : en väg mot ett jämställt och konkurrenskraftigt skogsbruk? - Henckel, Anna; Sundqvist, Anna (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Idag är andelen sysselsatta kvinnor i skogbrukssektorn i Sverige endast 16 procent. Skogsbruket är långt ifrån jämställt. Ökad jämställdhet antas leda till ökad lönsamhet, en mer kreativ arbetsplats och ett bättre socialt klimat. Regeringen har tillsammans med ett antal aktörer inom skogsbrukssektorn tagit fram en jämställdhetsstrategi för skogsnäringen med målet att alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och förutsättningar oavsett kön. Jämställdhetsstrategin innehåller tre fokusområden: utbildning, arbetsliv och enskilt skogsägande. Konceptet ”Skogskollo för tjejer” är en del i utbildningsområdet och vi har i vårt arbete valt att undersöka om intentionerna och innehållet i konceptet ger förutsättningar för att bryta stereotypa könsroller inom skogsbranschen. Konceptet verkar för att öka tjejers intresse för skog och för att förmedla en bred och positiv bild av skog och skogsbruk. Ett genomgående tema under kollot är att visa på kvinnliga förebilder verksamma inom skogsnäringen. Det finns olika sätt att se på jämställdhet, till exempel kvantitativt eller kvalitativt. Det finns också olika strategier för att uppnå jämställdhet, inclusion (inkludering), reversal (uppvärdering) och displacement (omvandling) är några av dem. Under de kvalitativa intervjuerna med de projektansvariga för kollot framkom det att det finns inslag av alla tre strategier i olika sammanhang i konceptet. Analysen av resultatet visar att det kan vara möjligt att bryta de stereotypa könsrollerna genom fortsatt utveckling av konceptet.