SkogsvingeTM: kvalitetsundersökning - Forsberg, Isak; Näslund, Rickard (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2015)
Syftet med den här studien var att undersöka träffsäkerheten gällande volymskattningen från SCA:s laserprodukt SkogsvingeTM, som lanserades hösten 2014. SkogsvingeTM är ett verktyg för att ta fram ett planeringsunderlag för skötseln av både SCA:s egna skogar och av privata skogsfastigheter i deras verksamhetsområde. Produkten bygger på den flygburna laserskanningen som Lantmäteriet utfört och provytor från SCA:s företagstaxering på sitt egna innehav. Av detta har modeller, som kan skatta skogliga parametrar utformats. Den här studien är gjord i Umeå och trakterna vi har använt kommer från SCA:s distrikt Kusten. Studien har använt trakter som är avverkade 2012 och 2013 då modellerna bygger på SCAs företagstaxering som utfördes 2012. På dessa trakter har laservärdena från SkogsvingeTM och inmätt volym jämförts. Dessa trakter har delats upp i barrdominerade bestånd, trakter över 200 m3fub/ha, trakter under 200 m3fub/ha, trakter över 5 ha, trakter under 5 ha och alla trakter. Resultatet från denna studie visar att det går bra att skatta den stående volymen med SkogsvingeTM. Bäst blev skattningen för objekt med mindre än 200 m3fub/ha, den viktade RMSE blev 8,4 % och för objekt större än 5 hektar, 9,9 %. Sämst blev skattningen för trakter som var mindre än 5 hektar med viktad RMSE på 21,6 % och för trakter med över 200 m3fub/ha på 16,3 %. Med högre volym per hektar verkar det finnas en tendens till underskattning. Det finns många möjliga felkällor men den som vi tror har påverkat resultatet mest är problem vid digitaliseringen av trakten och det kan vara orsaken till att mindre trakter fick sämre noggrannhet. Men i överlag verkar skattningarna i SkogsvingeTM stämma relativt bra med verkligheten.