Tjuvjaktens inverkan på den Afrikanska elefanten (Loxodonta africana) - Davidsson, Emelie (SLU/Dept. of Animal Environment and Health (until 231231), 2015)
Elefanten liksom flertalet andra arter är idag utrotningshotade på grund av okontrollerad tjuvjakt på dem. Det kan handla om alltifrån päls, horn, klor och tänder som människor eftersöker för användning till naturmedicin eller andra mer dekorativa ändamål. Hos elefanter är betarna eftertraktade, och det dör flertalet elefanter varje dag på grund av dem. Tjuvjakt har troligtvis påverkat elefantpopulationen på flertalet olika sätt med bland annat individer vilka föds med en eller helt utan några betar. Det är troligt att denna defekt är könsbunden, då det är ovanligt att se tjurar av Afrikansk elefant utan betar, men inte helt ovanligt att se den besläktade Asiatiska elefanten utan. Det finns inte mycket forskning på hur just beteslösheten påverkar elefanterna, men andra påverkande faktorer såsom snedfördelning av kön, reproduktionstörningar samt det sociala finns det mer forskning kring.